Tož vitajte!

Facebook vs. ...

15. 9. 2010 10:53
Rubrika: Šecko možné

V poslední době se rozmáhá srovnávání čehokoliv s facebookem. Nejčastěji se asi srovnává s realitou, věci které někteří uživatelé do světa, by normálně na ulici vubec nevypustili z papule a nebo vůbec nezveřejnili. Osobní soukromí jako by upadlo v zapomění. Všichni o všech ví všechno a všechno komentují. Mohli bysme si facebook velice zjednodušeně přejmenovat a česky říct: "drbkniha nebo kniha drbů" a možná bysme nebyli daleko od pravdy. Krásně na to poukazuje jedno video, které jste zde mohli vidět už dříve. 


Statistika:

Ze statistik vyplývá, že facebook pokud by byl státem, je třetí největší na světě a to hned za Čínou a Indií (v těchto dvou miliardových zemích je počet uživatelů jen 13,6 mil a Čína má pouze necelých 30 000) . Facebook je určitě tedy největší sociální sítí. Čistě statisticky tedy na světě máme zhruba 7 mld obyvatel a z toho už zhruba 2 mld využívají internet. A z této sumy facebook používá 1/4 lidí. To už je vcelku slušný potenciál. Facebook je více rozšířen v západních zemích než východních, pro srovnání počet uživatelů Slovenska a Ruska je takřka identický a počet uživatelů Česka je pak ve srovnání s Ruskem dvojnásobný. Za poslední dva roky počet uživatelů závratně stoupl a stoupat ještě bude ...

Zpět ale k tématu ->

Komentování všeho a odhalování soukromí vs. skoro ideální kalendář a kontaktní list všech přátel. To jsou asi dvě nejdůležitější roviny této sociální sítě a ostatně i všech podobných sítí. Negativa vs. pozitiva.

Za pozitiva považuji právě možnost být v kontaktu s lidmi z různých končin, jednat a domlouvat se velkou rychlostí, informovat druhé o dění ve světě ale hlavně okolí (velké ohlasy měl facebook právě v dobách povodní) a nebo jen mít přístup k aktuálním informacím. Jako negativa už ale vnímám komentování všeho co se kde šustne, ale také že mnoho lidí zpočátku nedbá na ochranu soukrommí. Taky to, že mnoho lidí se idealizuje, protože na facebooku a i ostatních sociálních sítích si většina lidí nepíše jací jsou špatní, ale píšou spíše jen ty pozitivní věci. A mohl by sem o pozitivech i negativech psát ještě dlouho o to ale nejde.

Shrnutí:

Sociální sítě mají v dnešní době velký potenciál, daří se jim lidi sbližovat, ale zárověň i oddalovat realitě. Vždy je potřeba najít si tu správnou střední cestu. Extrémy, jako trávit zde příliš mnoho času nebo stále nadávat na tyto sítě co to ide, jsou špatné. Štěstí jen, že i bez technologií jde prožít krásný život.

Je pro to potřeba stále srovnávat facebook jak s ostatními sítěmi, tak s realitou?

 

Zobrazeno 1568×

Komentáře

Tofl

Vydařený článek.
Jinak, vždy když příjde nějaká novinka, tak jí většina lidí většinou porovnává s ostatním. Ideálním příkladem jsou např. značky mobilů.
Pokaždé když na český trh přišla nějaká firma s vylepšenými doplňky, tak hned každý říkal, že nic lepšího není a porovnával to. Přitom ten konkrétní typ mobilu byl za rok starý a už po něm "neštěkl ani pes".

Ideální je neporovnávat neustále něco s něčím, ale prostě si to vychutnávat. Když budeme stále něco porovnávat, tak nám uniknou důležité věci a to je škoda . . .

vena

krutě dobrý článek

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková